Lezing over het rampjaar 1672

Lezing over het rampjaar 1672

Prins Willem III inspecteert de waterlinie

Rampjaar 1672

Het jaar 1672 staat in de Nederlandse geschiedenis bekend als het Rampjaar. Volgens een Nederlands gezegde was “het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos“. In dit jaar begon de Hollandse Oorlog en werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aangevallen door Engeland, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen, onder het gezag van, respectievelijk Bernard von Galen en Maximiliaan Hendrik van Beieren

Het Nederlandse landleger had het erg moeilijk, in de vloot was wel flink geïnvesteerd, maar het leger bleef achter. Daarom speelde de waterlinie een belangrijke rol in de verdediging.

De Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.

Sander Enderink

Sander Enderink is als historicus werkzaam bij Stichting Oude Hollandse Waterlinie. In april 2021 verscheen zijn “Het oude Hollandse Waterlinie Boek” bij uitgeverij WBOOKS.

In de lezing over het rampjaar gaat hij in op algemene context van de gebeurtenissen, de geplande en uiteindelijke inundatie, de militaire posten (o.a. Woerdense Verlaat, De Groene Jonker, Zwammerdam), de Franse aanval over het ijs via Zegveld, etc.

Lezing in de Kaleidoskoop

Nadere informatie:

Onderwerp:Rampjaar 1672
Door wie: Sander Enderink
Wanneer:Dinsdag 23 november 2021, aanvang 20:00 uur
Waar:Kaleidoskoop, De Verbinding 2, Nieuwkoop
Toegang:Voor leden gratis, overige bezoekers € 5,-

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *