Piloot Theo de Jager van de in 1953 in Nieuwkoop neergestorte Hawker Hunter

Piloot Theo de Jager van de in 1953 in Nieuwkoop neergestorte Hawker Hunter

Op 7 mei jl. bezocht dhr. Th. de Jager, piloot van de op 21 juli 1959 in Nieuwkoop neergestorte straaljager van de Koninklijke Luchtmacht, het informatiecentrum van het Historisch Genootshap Nieuwkoop e.o. en de boerderij van dhr. Van Diemen langs de Nieuwveenseweg. De piloot en zijn leerling-piloot wisten zich met hun schietstoel te redden en landden met hun parachute in de omgeving van Aarlanderveen. De gecrashte en geëxplodeerde straaljager zorgde voor een regen aan brandende kerosine die de toenmalige boerderij van dhr. De Jong meteen in lichter laaien zette, waardoor deze geheel afbrandde. De opnieuw opgebouwde boerderij wordt nu bewoond door de familie Van Diemen.

Dhr. De Jager kwam via Restaurant Tijsterman, toevallig ook de plaats waar hij na zijn landing in 1953 naartoe werd gebracht, in contact met het HGN en daaruit volgde een bezoek aan Nieuwkoop en de boerderij. Op dinsdag 7 mei jl. mochten wij hem met vriendin en dochter ontvangen in ons onderkomen aan de Noordenseweg. Daar waren ook enkele geïnteresseerden ‘van buiten’ aanwezig, waaronder Richard van de Wouw, onderzoeker van luchtvaartongevallen en voorzien van een schat aan informatie over de crash van de Hunter N-309, Jan Springintveld van de Stichting CRASH uit Aalsmeerderbrug (die nog een zwaar onderdeel van het vliegtuigwrak bij zich had) en Jan v.d. Helder en Bram Poot van het HGN.

Er ontspon zich spontaan een geanimeerd gesprek, waarbij veel herinneringen werden opgeroepen en dhr. De Jager versteld stond van de informatie die inmiddels over hem en de crash verzameld was. Na een uur bezocht het hele gezelschap de herbouwde boerderij van dhr. Van Diemen die ons hartelijk ontving. Daar werden natuurlijk de nodige foto’s gemaakt bij de crashlocatie achter de boerderij. In een mail achteraf schreef dhr. De Jager dat hij verrast was door de ontvangst en geroerd was door het stuk van ‘zijn’ vliegtuig op de crashlocatie. Dhr. De Jager hoopt deze zomer 95 jaar te worden.

Ontvangst bij het HGN: V.l.n.r: Bram Poot, Jan Springintveld, dochter Marlene de Jager, vriendin Joke Zuidwijk, Th de jager en R. v.d. Wouw.

Met wrakstuk bij Van Diemen: v.l.n.r: Jan v.d. Helder, R. v.d. Wouw, J. Springintveld, Marlene de Jager, Theo de Jager (op krukken i.v.m. val van trap), J. v. Diemen, Joke Zuidwijk.
Auteur: Bram Poot
Foto’s: Jan van den Helder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *