Onthulling herinneringsbord neergestorte Fokker D XXI bij Nieuwkoop

Onthulling herinneringsbord neergestorte Fokker D XXI bij Nieuwkoop

Waardig eerbetoon aan Koos Roos en de meivliegers (1940)

Zaterdag 11 mei jl. vond de onthulling plaats van het herinneringsbord dat refereert aan de crash van de Fokker D XXI nr. 229 van sergeant-vlieger Koos Roos op 11 mei 1940, precies 84 jaar geleden. In een luchtgevecht tegen een overmacht van drie Duitse Messerschmitts, waarvan hij er twee buiten gevecht stelde, raakte zijn toestel ernstig beschadigd en hijzelf zwaar gewond. Ter nauwernood wist hij zich met zijn parachute te redden. Zijn Fokker D XXI stortte neer langs de Nieuwveenseweg vlak bij de Schotervaart.

Aan de brug over de Schotervaart is een herinneringsbord bevestigd, dat zaterdag jl. werd onthuld door de Commissaris van de Koning van Zuid-Holland, de burgemeester van Nieuwkoop en een familielid van piloot Roos. Even daarvoor waren genodigden bijeen gekomen op het terrein van boerderij Karens, werden er enkele toespraken gehouden en was er voor iedereen een hapje en een drankje. Daarna ging het gezelschap in oude legervoertuigen uit W.O. II naar de plaats van het bord, waar onze burgemeester onder publieke belangstelling een korte toespraak hield alvorens het bord te onthullen.

Vervoer in stijl met oude legervoertuigen

De onthulling door de Commissaris van de Koning, de burgemeester en een familielid van Koos Roos.

Organisatiecomité met gasten. V.l.n.r: Jan Springintveld (CRASH), burgemeester Van Duijn, commissaris Smit, Bram Poot

Het gezelschap ging weer terug naar de locatie Karens in afwachting van de komst van de Fokker Four, vier oude Fokker toestellen, die in formatie een fly-by verzorgden als eerbetoon aan Koos Roos en de overige vliegers die gedurende de meidagen van 1940 het Nederlandse luchtruim verdedigden, de zgn. Meivliegers. Genodigden en publiek hadden goed zicht op de laag overkomende toestellen die de crashlocatie, aangegeven door een oranje rookpot, omzwermden. Jammer voor zowel organisatie als publiek dat het rondje om de toren niet doorging. Het publiek op het Reghthuysplein kon slechts uit de verte toezien.

Helaas kon de oude/nieuwe Fokker D XXI om vliegtechnische redenen niet van de partij zijn. Maar mede door het prachtige weer en het eerbetoon van de Fokker Four werd het alsnog een memorabele dag.Auteur: Bram Poot
Foto’s: Jan van den Helder

Één reactie

  1. Eric Ross schreef:

    Mijn videoimpressie over het onthullen van het herdenkingsmonument op 11 mei 2024.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *