Red Ball Express in Nieuwkoop (deel 2)

Red Ball Express in Nieuwkoop (deel 2)

Nieuwkoop – Op zaterdag 24 september a.s. rijdt de Red Ball Express door de gemeente Nieuwkoop. Hierbij zullen bijna alle kernen van de gemeente worden aangedaan. Zo’n zeventig voertuigen (incl. motoren) rijden een route van ongeveer 60 kilometer met een tussenstop op het Teylersplein in Nieuwveen. De rit wordt afgesloten met een krans-/bloemlegging bij de toren op het Reghthuysplein in Nieuwkoop.

De jubilerende Stichting CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum te Aalsmeerderburg organiseert dit jaar voor de 20e keer deze rondrit door de regio in samenwerking met Keep Them Rolling. Dit alles vanwege de (door Corona uitgestelde) activiteiten ‘Nieuwkoop 75 jaar bevrijd’. Vandaar dat ook De Stichting Event Center Nieuwkoop en het Historisch Genootschap Nieuwkoop e.o. bij de organisatie betrokken zijn.

Route en passeertijden

De Red Ball Express 2022 zal bestaan uit zo’n zeventig voertuigen en motoren. Om zo weinig mogelijk verkeershinder te veroorzaken wordt in colonne gereden, begeleid door motorrijders. De rit begint in Nieuwkoop (Achterweg rond 11.30 uur) en gaat richting Noorden en via de Prolkade en Kousweg naar Zevenhoven en Noordeinde (passage rond 12.00 uur). Vervolgens gaat men in Vrouwenakker voor de brug links af langs het Amstel-Drechtkanaal richting Langeraar (doorkomst rond 12.45 uur). Verder via de Langeraarseweg, Ringdijk en Paradijsweg naar Nieuwveen.

Tussenstop Nieuwveen

In Nieuwveen is een tussenstop op het Teylersplein vanaf ongeveer 13.00 uur en die duurt tot ongeveer 14.15 uur. Hier kan het publiek de voertuigen uitgebreid van dichtbij bekijken en informatie verzamelen. Voor de deelnemers is er gelegenheid voor de lunch. De voertuigen vertrekken van daar via de Schilkerweg naar Papenveer en via Korteraar naar Ter Aar (doorkomst rond 14.45 uur). In de dorpskern is een keerpunt en rijdt men via de Korteraarseweg en het Noordeinde naar Aarlanderveen. Van daar via de N234 terug naar Nieuwkoop. Aankomst rond 15.00 uur. De Dorpsstraat in Nieuwkoop is, aansluitend op de markt, tussen 15.00 en 16.00 uur afgesloten voor verkeer. De colonne militaire voertuigen kan zich opstellen in de Dorpsstraat en wordt richting Reghthuysplein voorafgegaan door het Ere-peloton Binnenlandse Strijdkrachten.

Kranslegging Nieuwkoop

Het Ere-peloton BS verzorgt rond 16.00 uur een kranslegging bij de toren op het Reghthuysplein. De kranslegging is een traditie die de Red Ball Express in ere wil houden (zie deel 1). We kennen op 4 mei natuurlijk de Nationale Dodenherdenking. Deze kranslegging is niet alleen voor de dodelijke slachtoffers van W.O. II, maar voor allen die op de een of andere manier, lichamelijk en/of geestelijk te lijden hebben gehad onder het oorlogsgeweld, waarbij niet zelden hele gezinnen en families betrokken zijn geraakt bij pijn, verdriet en ongemak.

Oproep

We willen dan ook iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft gehad met oorlogsleed van familie, vrienden en/of kennissen de gelegenheid geven hen door het aansluitend leggen van (een) bloem(en) te gedenken. Er zal een minuut stilte in acht genomen worden en van de toren wordt de Last Post geblazen. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door enkele doedelzakspelers. Schroom niet om van dit (plechtige) moment gebruik te maken en in de Dorspstraat mogen de vlaggen wapperen (s.v.p. niet ondersteboven).

Parkeren

Rond 16.00 uur verlaat de Red Ball Express Nieuwkoop. Een vriendelijk verzoek van de organisatie om tussen 13.00 en 14.15 niet te parkeren op het Teylersplein en tussen 15.00 en 16.00 uur niet in de Dorpsstraat en op het Reghthuysplein. Voor dringende vragen kunt u bellen naar 0172 574061.

De organisatie, waarin vertegenwoordigd de Stichting CRASH, Stichting ECN en Stichting HGNieuwkoop.

Één reactie

  1. Eric Ross schreef:

    Red Ball Express in Nieuwkoop in september 2012

    https://youtu.be/dUGh-LWQpcA?si=ciGLf0hQMXbVa1KZ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *