Digitaliseringsproject van start

Digitaliseringsproject van start

Maandag 20 november 2019 is het Historisch Genootschap Nieuwkoop gestart met de digitalisering van de vele foto’s die in de loop der jaren zijn geschonken en verzameld. Dat betekent het scannen van de foto’s of dia’s en het zo goed mogelijk beschrijven van de afbeeldingen. Dat laatste betekent bijvoorbeeld het vermelden van het adres of de plaats van waaruit de foto is genomen, een beschrijving van het gefotografeerde of benoemen van de personen, de datum waarop of het tijdperk waarin de foto is genomen, de fotograaf, zijn er auteursrechten aan verbonden , etc. etc.

Na het digitaliseren beschikken we over een beeldbank met foto’s en bijbehorende beschrijvingen waardoor een veel beter inzicht ontstaat in wat we hebben, de foto’s en gegevens veel beter beschikbaar zijn mede door de geavanceerde zoekfuncties, ze gemakkelijk op het internet kunnen worden vrijgegeven, en er treedt geen veroudering op bij digitale bestanden en wel bij de originele foto’s en dia’s.

De digitalisering is een enorme klus en we zullen dan ook als t.z.t. de foto’s beschikbaar komen op internet, uw medewerking vragen om deze gegevens aan te vullen en te controleren.

Om dit alles mogelijk te maken, wordt gebruik gemaakt van het ZCBS (Zijper Collectie Beheer Systeem) dat op maandag 18 november is geïnstalleerd. Om een idee te krijgen hoe dat eruit komt te zien, kunt u een een kijkje nemen in de fotobeeldbank van Ter Aar:
https://beeldbank.chvteraar.nl/cgi-bin/beeldbank.pl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *