RED Ball Express in Nieuwkoop

RED Ball Express in Nieuwkoop

Op zaterdag 24 september a.s. rijdt de Red Ball Express door de gemeente Nieuwkoop.
Hierbij zullen bijna alle kernen van de gemeente worden aangedaan. Zo’n zeventig voertuigen rijden een route van ongeveer 60 kilometer met een tussenstop op het Teylersplein in Nieuwveen, afgesloten met een bloem -/kranslegging bij de toren op het Reghthuysplein in Nieuwkoop.
De jubilerende Stichting CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum te Aalsmeerderbrug organiseert dit jaar voor de 20 e keer deze rondrit door de regio in samenwerking met Keep Them Rolling, Event Center Nieuwkoop en het Historisch Genootschap Nieuwkoop e.o. in het kader van de (door Corona uitgestelde) activiteiten ‘Nieuwkoop 75 jaar bevrijd’.

Red Ball Express

De naam Red Ball Express stamt af van het Amerikaanse postbedrijf, dat in het verleden pakketten en post per trein bezorgt als spoedbestellingen. Deze pakketten of andere poststukken worden dan voorzien van een zegel met een grote rode stip, de Red Ball. Deze postbestellingen hebben te allen tijde voorrang op de andere zendingen. De naam Red Ball Express wordt ook gegeven aan de massale bevoorradingslijn die de geallieerden hebben opgezet in het bevrijde deel van Frankrijk om het snel oprukkende leger van generaal Patton te bevoorraden.

Na de landing van de geallieerde strijdkrachten in Normandië op 6 juni 1944 moet het front constant van voorraden worden voorzien. Een enorme logistieke operatie. Een colonne van c.a. 6000 vaak overbelaste voertuigen rijdt dag en nacht door om de militairen te voorzien van o.a. voedsel, munitie en brandstof. Hoe verder het front zich oostwaarts verplaatst, hoe langer de route van de bevoorrading. Op het hoogtepunt wordt zo’n drie miljoen liter brandstof afgeleverd aan het front, waarvan het grootste deel in Jerrycans. Op het laatst verstookt de colonne zelf al ongeveer 1 miljoen liter brandstof, wat ten koste gaat van de aflevering aan het front! Deze aanvoerlijn is van levensbelang en mag niet onderbroken worden (Keep them Rolling..!). De voertuigen hebben daarom overal voorrang. Als herkenningsteken hebben ze een schild met een rode bal op de voertuigen en men spreekt al gauw over de Red Ball Express. Er worden speciaal twee routes vrijgehouden van het overige verkeer, één voor heen en één voor leeg terug. De chauffeurs veranderen deze naam al snel in ‘Skyline Drive’ vanwege de beschietingen vanuit de lucht en de route is te herkennen aan een groot bord ‘Stay on the ball. Keep ‘em Rolling’. De bevoorradingsoperatie duurt drie maanden, van 25 augustus t/m 16 november 1944.

Als eerbetoon aan de mensen die dit transport realiseerden houdt de Stichting ‘Keep them Rolling’ met originele voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog deze operatie nu al voor de 20e keer in ere, waarbij een krans-/bloemlegging bij een oorlogsmonument op de route een vaste traditie is geworden.

In een volgend artikel gaan we uitgebreid in op de te rijden route door de gemeente Nieuwkoop, de passeertijden en de vraag ‘Waarom een kranslegging in september’?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *