Fokker D XXI komt naar Nieuwkoop

Fokker D XXI komt naar Nieuwkoop

Op 11 mei 1940 vindt een luchtgevecht plaats boven Nieuwkoops grondgebied. Een Nederlandse Fokker D21 neemt het op tegen drie Messerschmitts. Twee Duitse jagers worden buiten gevecht gesteld, de derde raakt de Fokker D21, die neerstort langs de Nieuwveenseweg. De piloot, sergeant vlieger Koos Roos, weet zich ter nauwernood met zijn parachute te redden en wordt ernstig gewond naar een ziekenhuis vervoerd. Na de oorlog wordt Koos Roos door prins Bernhard gedecoreerd.
De resten van de Fokker D21 met nummer 229 worden pas veel later door de Stichting CRASH opgegraven en permanent tentoongesteld in het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum in Aalsmeerderbrug.

De Hoogeveense Jack van Egmond koesterde de droom om in zijn bedrijf, dat historische vliegtuigen restaureert, een Fokker D21 na te bouwen. Na een jarenlange zoektocht naar originele onderdelen en intensief contact met de Stichting CRASH is het hem eindelijk gelukt aan de hand van de originele blauwdrukken van Fokker om een uniek en luchtwaardig toestel ‘van de grond te krijgen’.
Op 11 mei 2024 komt het vliegtuig, vergezeld van andere historische vliegtuigen, naar Nieuwkoop voor een vlucht over het museumfort in Aalsmeerderbrug, de crashlocatie aan de Nieuwveenseweg en ‘een rondje om de toren’. De juiste tijd zal via de media bekend worden gemaakt. Dit hangt af van het moment van vrijgave van het luchtruim door Schiphol.
Dit alles onder voorbehoud. Slecht weer en/of mankementen aan het toestel kunnen roet in het eten gooien.

Herinneringsmonument
Op 11 mei zal ook een permanent herinneringsbord aan de crash in 1940 worden geplaatst vlak bij de crashlocatie langs de Nieuwveenseweg. Een herinneringsbord zal worden aangebracht aan de brug over de vaart, schuin tegenover Nieuwenhuizen B&B. De officiële onthulling zal plaats vinden in aanwezigheid van enkele genodigden, waaronder familie van piloot Roos, vliegtuigbouwer Van Egmond, de burgemeester en de Commissaris van de Koning.

Tekst en afbeeldingen zijn verzorgd door het HGN, de realisatie en plaatsing komt voor rekening van de Gemeente. Als HGN en Stichting Crash zijn we blij dat de Gemeente dit initiatief zo enthousiast ondersteunt.

Route fly by op 11 mei 2024.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *