Lezing: de Grote Ontginning van het Utrechts-Hollands veengebied

Lezing: de Grote Ontginning van het Utrechts-Hollands veengebied

Op donderdag 9 november a.s. houdt dhr. Frans van Bork voor het HGN een lezing over de Grote Ontginning van het Utrechts-Hollands veengebied. In twee eeuwen tijd wordt een enorme wildernis van 64.000 hectare, vergelijkbaar met 100.000 voetbalvelden, in het Utrechts-Hollandse veengebied ontgonnen. Zonder hulp van machines maken pioniers ieder jaar zo’n 320 hectare ontoegankelijk en zompig veengebied geschikt voor landbouw.
Het is de tijd van de Grote Ontginning. Dat gaat allemaal niet zonder strijd, want het graafschap Holland slaagt er in die periode in veel grondgebied van Utrecht te veroveren of te verwerven. De Grote Ontginning vindt grofweg plaats tussen de jaren 1000 en 1200. De laatste fase van deze megaoperatie kan pas beginnen na het afdammen van de kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede. Dat gebeurt in 1122, nu ruim 900 jaar geleden.

Verder gaat de spreker in op de chronologie van de grote Ontginning, de eerste ontginningen in het Utrechts-Hollands veenweidegebied en de achtergronden van de Grote Ontginning. Ook staat hij stil bij de ontginningssystematiek: van blok- naar copeontginning. En, wie waren die ontginners?

Frans van Bork uit Woerden, auteur van het boek ‘Strijd om het Utrechtse veen tussen 1000 en 1200’, was bestuursadviseur bij de gemeente Den Haag, Statenlid en jarenlang bestuurder bij het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.
De lezing begint om 20.00 uur in De Kapberg op het terrein van De Zevensprong, adres Noordenseweg 23, Nieuwkoop. De entree bedraagt 5 euro. HGN-leden hebben gratis toegang.
Het Historisch Genootschap Nieuwkoop e.o. heet u van harte welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *