BEVRIJDINGSFIETSTOCHT op dinsdag 5 mei 2020

BEVRIJDINGSFIETSTOCHT op dinsdag 5 mei 2020

De 3 historische verenigingen in de gemeente Nieuwkoop organiseren een fietsroute die gaat langs de drie historische musea van Nieuwkoop en is bedoeld voor het hele gezin. Een combinatie van gezond fietsen, historische informatie en (kort) museumbezoek. De inschrijving kost 1 euro per deelnemerskaart (gaat naar de Oorlogsgravenstichting). Per afgestempelde deelnemerskaart ontvangt u een herinnering.

Bij ieder museum kan men ‘opstappen’ en bij terugkomst (na het behalen van de drie vereiste stempels) een herinnering ophalen. Ieder museum dient als stempelpost.

In ieder museum is een thematentoonstelling ingericht met een onderwerp uit de Tweede Wereldoorlog.  In Ter Aar gaat het niet alleen over de oorlog maar tevens over de gevolgen in de jaren daarna, nl. de koude oorlog.  Nieuwveen heeft het verzet als thema en in Nieuwkoop wordt Duits materiaal getoond. Een gevarieerd aanbod voor jong en oud wat een brede blik werpt op de oorlogsjaren.

De deelnemers ontvangen een routebeschrijving met schriftelijke informatie over markante punten op de route, zoals dropping fields, straatnamen van gevallen verzetshelden,  oorlogsmonumenten e.d.

Vanaf 14.00 uur kunt u starten bij

  • Oudheidkundig- en Poldermuseum,  Noordenseweg 23, 2421XW Nieuwkoop,
  • Cultuur Historisch Museum Ter Aar, Westkanaalweg 118, 2461GW Ter Aar,
  • Oudheidkamer Historische Kring Liemeer,  Kerksrtaat 31, 2441CC Nieuwveen.

U wordt van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze leerzame en educatieve fietstocht. De musea zorgen voor een versnapering.

Dropploeg Nieuwkoop bijeen na afloop van de oorlog
Bevrijdingsfeest na de oorlog, tijdens ringrijden
Op weg naar Rotterdam
Fokker D21

In mei 1940 boven Nieuwkoop neergehaald en in september 2020 weer boven Nieuwkoop te zien tijdens het grote bevrijdingsevenement! De D.XXI van Koos Roos uit de as herrezen! Een jaar na de officiële roll-out hoopt men alle keuringen te hebben doorstaan en kan Jack van Egmond zijn eerste vlucht gaan maken met zijn ‘masterpiece’. Ook het Historisch Genootschap Nieuwkoop e.o., mede-organisator van het bevrijdingsweekend in 2020, kijkt er naar uit. De D.XXI om de Nieuwkoopse toren….!

Zie voor meer informatie Fokker D.XXI (D21)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *