Beeldenstorm & Bloedraad inNieuwkoop

Beeldenstorm & Bloedraad in
Nieuwkoop

Het Historisch Genootschap Nieuwkoop e.o. brengt het verleden tot leven. Op 9 februari a.s. organiseren wij een interessante lezing over de Beeldenstorm in Nieuwkoop.
Sander Wassing neemt u mee in het verhaal dat begint in de zomer van 1566. In Nederland raken de gemoederen oververhit. Een explosieve mix van religieuze, sociale en economische spanningen komt op veel plaatsten tot een uitbarsting. In augustus van dat jaar slaan de Beeldenstormers toe.
De Beeldenstorm verspreidt zich razendsnel en het Spaans bewind wankelt. Koning Filips stuurt zijn generaal, de hertog van Alva, met een leger om de orde te herstellen. Hij stelt de Raad van Beroerten
in die geen half werk verricht: het wordt de Bloedraad genoemd.
In Nieuwkoop hebben lokale edelen zich bij de geuzen aangesloten en het Smeekschrift ondertekend. Op het oog lijkt de Beeldenstorm hier niet te leiden tot diepgaande meningsverschillen en twisten. Maar de schijn bedriegt …
In deze lezing komen we te weten hoe inwoners van Nieuwkoop de periode van de Beeldenstorm hebben beleefd. Waren er werkelijk geen twisten? Bleven de inwoners trouw aan de Rooms-Katholieke kerk? En wie was eigenlijk de eerste gereformeerde predikant in Nieuwkoop?

De lezing vindt plaats op 9 februari in Kaleidoscoop in Nieuwkoop. Aanvang 20.00 uur.
Er is een Pauze.

Entree is gratis voor leden van het Historisch Genootschap en bedraagt voor overige bezoekers € 5,-


Sander Wassing rondde in augustus 2013 zijn studie geschiedenis af (Universiteit Leiden) en is sindsdien vooral werkzaam geweest als freelance historicus. Sander is goed thuis in het veld van erfgoedinstanties, historische verenigingen en kerkelijke instellingen. Hij schrijft artikelen, verzorgt gastlessen en lezingen en doet archiefonderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *